HASTIGHETSPROBLEM

Kommer du inte upp i den hastighet du har på internettjänst? Nedan ger vi dig några tips på hur du får ut maximal hastighet från din internetanslutning. 

 

Hastigheten på din anslutning delas av alla anslutna enheter i ditt hem

Om du surfar från två datorer, streamar video till en surfplatta och spelar musik från ett trådlöst musiksystem så delar alla dessa enheter på din internethastighet. Om du har 250 Mbit/s kommer alltså inte alla dessa enheter ha det samtidigt utan de delar på denna hastighet. IPTV och Telefoni är dock inte med och delar på hastigheten på din internetanslutning.

 

Felsökningsguide vid låg hastighet                    

 

STEG 1 - TESTA DIN HASTIGHET MED BREDBANDSKOLLEN ELLER SPEEDTEST

Det finns olika tjänster för att mäta din hastighet. Det enklaste sättet är att göra det över internet. Bredbandskollen och Speedtest är typiska tjänster för att mäta din internethastighet och få hjälp att förbättra den. Besök www.bredbandskollen.se eller www.speedtest.net för att testa din hastighet. Vill du testa mobila enheter kan du kan ladda ner Bredbandskollens app till din mobiltelefon, surfplatta eller Mac. I testet ser du också om din uppnådda hastighet är bra, acceptabel eller dålig.

Landskorna Energi har även en egen tjänst för att kolla uppkopplingen i stadsnätet. Mätpunkten sitter mellan dig som kund och tjänsteleverantören. Med denna tjänst kan man se om nätverket som vi tillhandahåller håller måttet. Testa gärna och se om du ser någon skillnad mellan din internethastighet och vilken kapcitet du har fram till tjänsteleverantören http://app.netrounds.com/lanet/speedtest-websocket/

 

 

STEG 2 - KOPPLA DATORN DIREKT TILL FIBERMODEMET

Är du inte nöjd med din hastighet måste du ta reda på om du använder den trådlösa anslutningen eller den trådbundna anslutning. Testerna via ett trådlöst nätverk är oftast långsammare än om du kopplar in dig direkt med kabel. För att utesluta kring utrustning koppla datorn direkt till fibermodemet eller nätverksuttaget med en kabel och stäng av datorns trådlösa anslutning. Om du har andra enheter anslutna till fibermodemet/nätverksuttaget så stänger du av dessa när du testar eftersom de också använder sig av uppkopplingen vilket då sänker mätresultatet. Mät flera gånger för att se vilken maximal hastighet du kan komma upp i.

 

STEG 3 - PROVA EN ANNAN DATOR

Om det gick långsamt med din dator rekommenderar vi dig att prova med en annan dator. Felet med datorn kan vara att den har för lite ledigt hårddiskutrymme, aldrig ominstallerats eller har ett antivirusprogram som gör den långsammare. Det kan också beror på att datorn är gammal och har för lite minne, långsam hårddisk eller har ett gammalt nätverkskort som inte klarar höga hastigheter. Felsök genom att testa med en nyare dator som ska klara höga internethastigheter.

 

STEG 4 - PROVA EN ANNAN TRÅDLÖS ROUTER

Om du kommer upp i bra hastighet via kabel men inte via din trådlösa router beror felet troligtvis på routern eller placeringen av den. Har du en äldre router kan lösningen vara att byta till en ny router som klarar högre hastigheter. Tänk också på att hastigheten kan minska ju längre från routern din tekniska enhet befinner sig. Prova att ansluta dig precis bredvid routern och se vilken hastighet du kommer upp i. 

 

OM INGET AV OVANSTÅENDE FUNKAR

Var vänlig kontakta din tjänsteleverantör.