HUR KOPPLAR JAG?

Efter aktivering av de tjänster som du beställt är det viktigt att man kopplar rätt för att alla tjänster ska fungera stabilt. Oavsett vilken tjänst du köper så är det bara att ansluta din utrustning enligt nedan så får du tillgång till den eller de tjänster du har beställt. Om du beställer fler tjänster, ex TV och Internet när du bor i lägenhet eller har mer än en utrustning som behöver anslutas så behöver du fler bredbandsportar. Det löser du enkelt genom att köpa en liten switch* (Switch CPE på bilden) som du ansluter till ditt bredbandsuttag i din lägenhet för att dela upp trafiken till fler portar där du sen kan ansluta din utrustning. Så länge man bara har Internet eller telefoni kan man köpa vilken switch* (Switch CPE) som helst som har tillräckligt antal portar och den bandbredd som du behöver. Har du en äldre fiberterminal med bara en port måste den bytas eller så kopplar du efter samma kopplings schema som i en lägenhet. Hitta din uppkopplingstyp nedan.

 

undefined

MEDIACENTRAL

Att tänka på när du har en mediacentral är att både luckan och skåpet gjorda av plåt. Sätter du din wifi enhet innut i mediaskåpet får du oftast dålig wifi signal i ditt hem. Radiosignaler har svårt att ta sig genom plåt och därför blir det dålig räckvidd. Vi rekomenderar att du sätter wifi-enheten utanför skåpet på ett centralt ställe i ditt hem.

 

SWITCH FÖR IP-TV

Vill du ha IP-TV via bredbandet i din lägenhet eller mediacentral så ställs lite extra krav för att garantera att upplevelsen alltid är optimal. Köper du någon av de rekommenderade produkterna nedan så kan du vara säker på att TV signalen kommer fram på bästa sätt. För dig som har en fiberenhet (CPE) behöver du inte ha en switch då den redan finns inbyggd i din fibertermial

1. Netgear GS105E v2 (https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2352286)

2. ZyXEL GS-105B v2 (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1256655)

 

Switcharna finns i flera olika versioner och det är väldigt viktigt att du köper rätt version annars kommer det inte att fungera tillförlitligt. Har du valt en internettjänst över 100 Mbit/s så är det även viktigt att du har patchkablar som är av cat 6 kvalité. Switcharna kostar runt 200-350 kr, billigast blir det om du köper dem via internet, på länkarna ovan hittar du billigast pris hos prisjakt.nu.

Har du svårt att vänta kan du köpa switcharna i butik. Skulle inte någon av dessa switchar passa dig så finns det fler på marknaden att välja på. Det viktiga är att switchen kan hantera IGMPv2 snooping* samt att den klarar 1000Mb/s på alla portar. Köper man en switch med IGMPv2 snooping så får man titta i dokumentationen om det är en funktion som måste konfigureras manuellt eller är påslagen direkt från fabrik. De av oss rekommenderade modellerna ovan har det påslaget från början så du behöver inte göra några inställningar alls. Om du inte är teknisk kunnig så avråder vi dig för att köpa annan switch än ovan rekommenderade eftersom det kan krävas separata inställningar. Vi lämnar ingen support på dessa hårdvaror.

Ordlista:

*Switch, växel. Enhet som gör att man kan koppla fler apparater till samma nätverk

*IGMPv2. Ett språk för nätverksutrustning att berätta vilka Tv-kanaler man vill titta på.

*IGMP snooping. En funktion i switchar som styr TV kanalerna till rätt apparat.